Navita de ventis, de bobus narrat arator

(A hajós a szélről, a szántóvető az ökreiről beszél)

 

Köszöntelek kedves Látogató a weboldalamon, s kellemes virtuális hajózást kívánok Neked Európa folyóin!

Fedezd fel, hogy kontinensünknek mily nagy kincsei az embereket és kultúrákat összekötő vizek, amelyek az időt, a történelmet, s az életet is magukban hordozzák. Ha kellő kíváncsiság van Benned, megláthatod, hogy mennyire csodálatos szakma a miénk, folyami hajósoké.

A hajóvezetés élménye, egy hatalmas tömegű úszó test irányítása a vízen, a manőverezések, önmagukban megadják a fizetséget a hosszú tanulás és gyakorlás fáradalmaiért. Utazás közben gyönyörű tájakat látunk, s felettébb érdekes a különböző folyamszabályozási módszerek megfigyelése, összehasonlítása. A kikötések után pedig, az apró felfedezések szebbnél szebb városokban, gyönyörű vidékeken, kiteljesítik mindennapi életünket. Egy-egy szép koncert vagy múzeumlátogatás, sportolás vagy kirándulás és persze nem utolsó sorban egy jó étterem vagy kellemes kocsmalátogatás, de a csúcsok csúcsa, egy ódon borpince megismerése, csak még kerekebbé teszi mindennapi életünket. És nincs tökéletes megismerés; bárhová is, sokadszor visszatérve, mindig találunk új élményeket. Csak nyitott szemmel kell járni a világban! Természetesen nem láthatjuk mindannyian ugyanúgy a környezetünket. Ezen a helyen azt mutatom meg, hogy én, Európa egyik kíváncsi és szentimentális csavargója, milyennek látom hatalmas barátaimat, a folyókat és azok partjait, városait, falvait, s az ott élő embereket.

Hazánk lélekszámához viszonyítva még mindig sokan, de csökkenő létszámban gyakoroljuk ezt a szakmát, többnyire külföldi hajóstársaságoknál dolgozva. Az egykori világszínvonalú magyar hajózást, hajógyártást és hajósképzést a 80-as évek óta eltelt időszakban a politika tudatosan és módszeresen tönkretette. Pedig a hajózás a leginkább környezetkímélő közlekedési mód, s szerepének növelése jelentős társadalmi hasznokkal járna. Erről is szólni kívánok ezeken a lapokon. Az egyes rovatokban találsz majd technikai jellegű, mélyen szakmai írásokat, de a folyók menti híres borvidékek és borok bemutatásait is, esetleg hozzá illő táj-jellegű ételekkel. Szólok majd magukról a hajósokról, s az ő életükről, valamint a folyók menti sokszínű kultúráról és gazdag történelemről. Természetesen mindez egyszerre nem megy, az egyes rovatok folyamatosan fognak töltődni. Abban is bízom, hogy az oldal látogatói közül többen is küldenek majd saját élménytárukból újabb információkat, kiegészítéseket, hozzászólásokat, amivel nekem, de a többi Látogatónak is segítségére lesznek. A tervem, hogy egy idő után, ezeken az oldalakon, otthon ülve is végig lehessen hajózni Budapesttől az Északi tenger, s a Fekete tenger irányába is.

Nem titkolt lényeges célom továbbá, hogy a Dunát és a folyami hajózást a maga valóságában, szépségében és hasznosságában mutassam be a hazai közvéleménynek, kitisztítva ezzel azt a torz és homályos képet, amit – kizárólag hazánkban - a politikusok és az úgynevezett „zöld mozgalmak” tápláltak be az elmúlt mintegy két évtizedben a fejekbe.

Akkor hát, Isten hozott a fedélzeten!

 

                                                                                                         Somlóvári László

                                                                                                           hajóskapitány